26 Mart 2008 Çarşamba

Java Tabanlı Oyun Motorları

Bu aralar bol bol boş vaktim var. Ben de, çok merak edip de şimdiye kadar ilgilenemediğim, değişik değişik konularla zamanımı değerlendiriyorum. Şu anda java tabanlı açık kaynak kodlu oyun motorlarını araştırıyorum. Bir yandan da OpenGL ve DirectX'i araştırıyorum. Google'da "java game engine" araması sonucu bulduğum bazı sonuçları aşağıda yayınlıyorum.

Java Monkey Engine:
http://www.jmonkeyengine.com/

EasyWay:
http://easyway.sourceforge.net/joomla/index.php
Adı üstünde kullanımı ve öğrenimi kolay bir oyun motoru. Şimdilik sadece 2 boyutlu oyunlar yapılabiliyor. 3 boyut desteği yok. Tam ekran ve pencere desteği var. Applet desteği sıradaki versiyonla beraber geliyor. Bir an önce oyun programlamaya başlamak istiyorum diyorsanız, seçiminiz bu olsun. Sitedeki tutorial'leri okuduktan sonra kendi oyununuzu yazmaya başlayabilirsiniz.

OctLight:
https://jge.dev.java.net/
OctLight öncelikle online oyun geliştirilmesi amacıyla tasarlanmış. Fakat normal oyunlar da geliştirilebiliyor. Proje'nin şimdilik çok eksiği var. Yaklaşık bir senedir güncelleme görmemiş.

Golden T Game Engine:
http://goldenstudios.or.id/products/GTGE/
GTGE ile de 2 boyutlu oyunlar hazırlanabiliyor. Tam ekran, pencere ve applet desteği var. Sitesinde onlarca örnek oyunu kaynak koduyla beraber indirebilirsiniz.
Bu proje, EasyWay'den daha aktif bir proje. Sadece forumlarında bile, EasyWay'den çok daha fazla post mevcut.

JGame:
http://www.13thmonkey.org/~boris/jgame/

Şimdilik hangisi daha kullanışlı ben de bilmiyorum. Zaman içinde bu gönderiyi güncelleyeceğim.

Hiç yorum yok: